Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Εκλογές : όλα είναι ανοιχτά και όλα παίζονται !



Θεωρητικά , λοιπόν , ο ΣΥΡΙΖΑ  θεωρείται το φαβορί των εκλογών.
Οι απόψεις των διαφόρων  πολιτικών  αναλυτών κατατείνουν στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει σαφές προβάδισμα –παρά τις ανακολουθίες, τα capital controls και τη διάσπαση και  ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει συνέλθει ακόμα από το τραυματικό σοκ των εκλογών του Ιανουαρίου. Είναι τα πράγματα έτσι ; 
Ας δούμε, λοιπόν, πιο είναι το νέο περιβάλλον στο ξεκίνημα του προεκλογικού αγώνα.

Ποιο ήταν το κοινό -στόχος του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο ;

Οι εκλογείς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και τον ανέδειξαν σε πρώτο κόμμα στις πρόσφατες εκλογές  άνηκαν -χοντρικά, σε τέσσερεις κατηγορίες:

1. Σ αυτούς που είχαν κουραστεί από τα μνημόνια και τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτό ήταν ίσως και το μεγαλύτερο τμήμα των νέων ψηφοφόρων του.
2. Σ αυτούς πίστευαν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα από μια πιθανή εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού  έχουν χάσει ήδη τα πάντα.
3. Σ εκείνους που έλεγαν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υπερβάλει με το πρόγραμμα της Θες/νικης μεν , αλλά αν κάνει και τα μισά απ όσα λέει, κέρδος είναι».
4. Και τέλος στους ιδεολογικά τοποθετημένους στην Αριστερά που συγκρότησαν το ΣΥΡΙΖΑ εδώ και κάποια χρόνια.  

Η αλήθεια είναι, ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει υποστεί ρήγματα και στις τέσσερις αυτές κατηγορίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογράψει πια κι αυτός το δικό του  μνημόνιο και μάλιστα το πιο σκληρό απ όλα. Ως εκ τούτου η αντιμνημονιακή ρητορική του  έχει πρακτικά ακυρωθεί ενώ τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν αλλάξει ηγεσίες και ως εκ τούτου είναι αρκετά δύσκολο να ενεργοποιηθούν τα αντίστοιχα αρνητικά αντανακλαστικά των εκλογέων.

Ο έλεγχος των κεφαλαίων και το κλείσιμο των τραπεζών, εξάλλου , έκαναν απόλυτα σαφές σ΄ όσους πίστευαν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα πια , ότι αυτό το «τίποτα» δεν έχει πάτο.  Άρα ακόμα και η μηδενιστική ψήφος, έχει το κόστος της. Ένα κόστος που αφορά όλους έμμεσα η άμεσα.

Όσοι θεωρούσαν επίσης ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί έστω και κάτι από το περίφημο πρόγραμμα της Θεσ/νικης , έχουν ήδη καταλάβει ότι είναι άλλο πράγμα οι ευχές και άλλο η πράξη. Η ελπίδα που καλλιεργήθηκε στη Θες/νικη, ήταν τελικά αντίστοιχη με τις προσδοκίες των  Ζαππείων  και τις διαβεβαιώσεις ότι  «Λεφτά υπάρχουν» .

Το ρήγμα που δημιουργήθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και η εμφάνιση του κόμματος της Λαφαζάνη, προφανώς δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο που προνομιακά  εξέφραζε ως πριν λίγους μήνες ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ . Δεδομένα πού είναι δύσκολο να χαρτογραφηθούν προκαταβολικά.   

Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς , στο ξεκίνημα του προεκλογικού αγώνα βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη θέση από αυτήν που ήταν κάποιους μήνες πιο πριν.
Εκτός του ότι έχει χάσει μεγάλο μέρος τις αξιοπιστίας του και το γεγονός ότι έχει αποκτήσει εκ των πραγμάτων  μνημονιακό πολιτικό προφίλ , βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος και με μια αντιπολίτευση από τα αριστερά του. Θα συμπιεστεί και από τις δύο πλευρές, γεγονός άγνωστο ως τώρα για τα στελέχη του.

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε καλύτερη θέση μπροστά στην αφετηρία;   

Παρά τα λάθη και τις παραλήψεις της πρόσφατης διακυβέρνησης, είναι προφανές ότι οι βασικοί άξονες της πολιτικής της δικαιώθηκαν εκ των πραγμάτων. Η πρόσφατη εμπειρία αποδεικνύει ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, φαντάζει παράδεισος μπροστά στην αντίστοιχη ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Αλλά και η στάση της μετά τις εκλογές και ειδικά την τελευταία περίοδο, της προσδίδει αξιοπιστία και σοβαρότητα , πράγμα ασύνηθες για  Ελληνική αντιπολίτευση.

Ταυτόχρονα η ΝΔ έχει αλλάξει ηγεσία.

Το γεγονός αυτό,  από μόνο του έχει αποσυμπιέσει μεγάλο μέρος του ακροατηρίου της. Ταυτόχρονα έχει λειτουργήσει συσπειρωτικά σε  πλήθος  στελεχών που είχαν αποχωρήσει  τα τελευταία χρόνια απ την παράταξη  κυρίως λόγο της λαθεμένης  εσωκομματικής διαχείρισης αλλά και  των αρνητικών αντανακλαστικών που ενεργοποιούσε η  ηγεσία της για ιστορικούς λόγους.

 Η μνημονιακή μετατόπιση των ΑΝΕΛ, είναι επίσης βέβαιον ότι απελευθερώνει δυνάμεις που οριοθετούνται φιλικά προς τη ΝΔ η υπήρξαν ψηφοφόροι της στο παρελθόν.   

Συμπέρασμα : Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ψηφοφόρους από παντού, ενώ οι δεξαμενές που δυνητικά θα μπορούσαν να τον τροφοδοτήσουν έχουν σχεδόν εξαντληθεί.
Η ΝΔ έχει  σταθεροποιήσει το εκλογικό της ακροατήριο και δυνητικά  μπορεί να ελπίζει σε επαναπατρισμό τμημάτων που την είχαν εγκαταλείψει  στο πρόσφατο παρελθόν.

Μ αυτά τα δεδομένα βρισκόμαστε στην αφετηρία του προεκλογικού αγώνα. Και αυτά τα δεδομένα μπορεί να οδηγήσουν στην πρωτιά είτε του ΣΥΡΙΖΑ , είτε της ΝΔ. Μπορεί να συμβούν και τα δύο. Η προεκλογική περίοδος θα είναι ο κρίσιμο διάστημα και για τα δύο κόμματα.
Αυτό που σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεωρείται  βέβαιο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, είναι ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις φαίνεται να είναι παρελθόν για τη χώρα.  
   






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου