Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Τι μπορεί να συμβεί αύριο; Σενάρια και Πιθανότητες


Προφανώς υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

Α.  Η κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία –οπότε η χώρα αποφεύγει την χρεωκοπία και οδηγείται σε τρίτο μνημόνιο, όπως και να αποκληθεί για λόγους εξωραϊσμού .

Β.  Η κυβέρνηση να μην συμφωνήσει, οπότε η χώρα πρακτικά χρεοκοπεί και  καλείται να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνη της.

 Αν υπάρξει  λοιπόν συμφωνία ,η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το κείμενο.
  • Αν η συμφωνία υπερψηφιστεί απ την κυβερνητική πλειοψηφία  , η χώρα θα μπει στην τρίτη μνημονιακή περίοδο με ότι αυτό συνεπάγεται .
  • Αν, όμως ,ληφθούν σοβαρά υπόψη οι διάφορες δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, το πιθανότερο είναι   να μην υπάρξει η αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή,  οπότε η κυβέρνηση είτε θα αναγκαστεί να στηριχθεί σε ψήφους της αντιπολίτευσης είτε να παραιτηθεί αμέσως.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις , πιθανότατα θα ακολουθήσουν εκλογές , εκτός αν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει ότι θα τελεί υπό ομηρία. Για ποιο λόγο;

  • Μέσα στην κυβέρνηση  -όπως έχει ήδη καταγραφεί,  υπάρχουν  τεράστιες αντιδράσεις  και αντιτιθέμενες απόψεις.
  • Η Πρόεδρος της Βουλής ( που ρυθμίζει την πορεία των εργασιών στο κοινοβούλιο, την εισαγωγή των νομοσχεδίων στις επιτροπές κλπ) όπως έχει ήδη διαφανεί μπορεί να προκαλέσει μείζονα προβλήματα στην ψήφιση των διαφόρων εφαρμοστηκών νόμων που θα συνοδεύουν την συμφωνία.  
  • Η Κοινοβουλευτικές Ομάδες επίσης, περισσότερο  του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο  των ΑΝΕΛ, αλλά και οι δύο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν συντεταγμένα.
  • Πέραν αυτών, αν η συμφωνία ψηφιστεί με ψήφους της αντιπολίτευσης, έχει λεχθεί ότι η ψήφος αυτή θα είναι μόνο επί της αρχής . Ως εκ τούτου το πρόβλημα παραμένει.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία, η χώρα θα περάσει  σε μια εξαιρετικά εκρηκτική φάση, με απρόβλεπτες συνέπειες σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό  επίπεδο .

 Στην περίπτωση αυτή, ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι κομβικός είτε για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας είτε για προκήρυξη νέων  εκλογών.

Αν σε κάθε περίπτωση η χώρα προχωρήσει  σε εκλογές – αξιολογώντας και τη συμπεριφορά των « δανειστών», η ατζέντα που πρακτικά θα έχουν θα είναι «Ευρώπη η όχι».

Στις εκλογές αυτές – που θα είναι ίσως οι πιο πολωτικές εκλογές της πρόσφατης ιστορίας μας  , ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ , θα εκπροσωπούν  τη ρήξη και συνεπώς την αποχώρηση  απ την Ευρώπη .
Το ίδιο και το ΚΚΕ όπως επίσης και η Χρυσή Αυγή. Η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπούν  τις  Ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Ποια θα είναι τα δεδομένα των εκλογών αυτών όμως;    Ανάμεσα στα άλλα υπάρχουν τα εξής :

       Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε στο πεντάμηνο πλήρη ανικανότητα χειρισμού της κατάστασης σε όλα τα επίπεδα, ο Πρωθυπουργός προσωπικά – και μόνον αυτός, εξακολουθεί να απολαμβάνει της αποδοχής του εκλογικού σώματος.
 Η εικόνα των αρχηγών των Ευρωπαϊκών κομμάτων είναι απόλυτα αρνητική.

 Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί  την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη.

Αν συνεπώς οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας  συμπεριφερθούν λογικά, θα πρέπει συμπτύξουν ενιαίο μέτωπο με καθαρά Ευρωπαϊκή Εκσυγχρονιστική Ατζέντα και άλλο αρχηγό - εκτός του Σαμαρά, Θεοδωράκη και Γεννηματά. 
Αυτή ίσως είναι και η μόνη περίπτωση να κερδηθούν οι εκλογές και η χώρα να παραμείνει στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, με Ευρώπη η έξω απ αυτήν, με εθνικό νόμισμα η Ευρώ, με ΣΥΡΙΖΑ η άλλο κόμμα στη κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να λύση στην ουσία το οικονομικό της αδιέξοδο και αυτό δυστυχώς είναι μονόδρομος.
Λιγότερο κράτος, πιο αποτελεσματικό, πιο ευέλικτο και πολιτικά ουδέτερο.



2 σχόλια:

  1. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη? Πως είσαι τόσο σίγουρος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσα γράφω για στην ανάρτηση στηρίζονται σ όλες τις μετρήσεις που έχουν ήδη δημοσιοποιθεί .

      Διαγραφή