Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΕΝΑ ....



Το «σκάνδαλο» της Novartis , είναι το μεγαλύτερο όλων των ετών, είπε η Κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη «υπόθεση» , είναι η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία που κατασκευάστηκε, αντέτεινε η αντιπολίτευση.
Είναι ηλίου φαεινότερο, ότι αν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι όλα και όλα αυτά, προφανώς η αντιπολίτευση θα έχει δίκιο.
Όπως είναι επίσης φανερό, ότι αν η αντιπολίτευση δεν είναι απολύτως βέβαιη ότι τα στελέχη που μπήκαν στο κάδρο, δεν σχετίζονται με οτιδήποτε μεμπτό, η κυβέρνηση θα έχει δίκιο.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, τα τηλεοπτικά παράθυρα θα γεμίσουν με ειδικούς αναλυτές και Sherlock holms, «δημοσιογράφοι» θα προσπαθήσουν να φτιάξουν καριέρα από τη λεγόμενη αποκαλυπτική δημοσιογραφία και κάποιοι -ανύπαρκτοι ως τώρα- Βουλευτές , θα βρουν ρόλο μέσα από τις επιτροπές ελέγχου της Βουλής.
Το τι θα συμβεί ακριβώς στην πραγματικότητα, όταν κάποια στιγμή ξεκαθαρίσει η υπόθεση, είναι μάλλον αδιάφορο αφού η συζήτηση θα έχει ήδη παράξει τα αποτελέσματα της.
Το πολιτικό όφελος θα έχει εισπραχθεί , το κόστος θα έχει καταλογισθεί και σε κάθε περίπτωση η «ρετσινιά» για τους εμπλεκόμενους θα έχει μένει, είτε ως βεβαιότητα είτε ως υποψία.
Οι πολίτες , άλλωστε, εύκολα αποδέχονται οποιαδήποτε κατηγορία ακουστεί και είναι πρόθυμοι να την μεταφέρουν ως είδηση ή πληροφορία στο περιβάλλον τους.
Συζητήσεις τέτοιας μορφής , αποτελούσαν πάντα, ελκυστικά θέματα στα «συλλογικά καφενεία» και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στους πολιτικούς, από την άλλη, προσφέρεται μια εύκολη πλατφόρμα ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών ανταγωνισμών, αναδιάρθρωσης των κομματικών ισορροπιών, αλλαγή της πολιτικής επετηρίδας και επαναπροσδιορισμός του δημόσιου διαλόγου.
Την ίδια ώρα , οι δημοσκόποι βρίσκουν ξανά αντικείμενο και οι επικοινωνιολόγοι πεδίο δόξης λαμπρό!
Κάπως έτσι λειτουργεί η σκανδαλολογία, σε πολιτικό επίπεδο, για δεκαετίες στη χώρα. Είναι, όπως είναι φανερό, μέρος της πολιτικής μας κουλτούρας.
Υπήρξε έκπαλαι, σταθερή παράμετρος και σε ορισμένες περιπτώσεις κεντρικό θέμα, όλων των προεκλογικών περιόδων. Μια προσεκτική παρατήρηση, άλλωστε, από τη μεταπολίτευση ως σήμερα, οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι δύσκολα θα βρεθούν εκλογές χωρίς σκανδαλολογία.
Η υπόθεση της Novartis, λοιπόν, δεν είναι τίποτα διαφορετικό απ’ όσα ως σήμερα η πολιτική ζωή της χώρας έχει να επιδείξει, παρά το γεγονός ότι αναμφισβήτητα είναι σκάνδαλο παγκόσμιου διαμετρήματος.
Τα έχει όλα.
Μυστικές πληροφορίες, διαρροές, φορολογικούς παραδείσους και ασφαλώς πολιτικούς. Ένα σκάνδαλο εξάλλου, για να είναι αξιοπρεπές στη περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει απαραίτητα να έχει εκτός των άλλων και πρωτοκλασάτα πολιτικά στελέχη.
Θα αποκαλυφθεί η αλήθεια; Υπάρχει εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση; Θα βρεθεί «μαύρο» χρήμα; Όλα αυτά μένει να αποδειχθούν.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σκανδαλολογία έχει ήδη αρχίσει να παράγει τα αποτελέσματα της στην κοινωνία και να λειτουργεί για άλλη μια φορά ως σύγχρονο όπιο των πολιτών.

Δημοσιεύθηκε στην masogios.gr (27/2/2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου