Ήταν Μάιος του 1859. Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο Πεδίο του Άρεως φορώντας ψάθινα καπέλα από τη Σίφνο, που ονομάζονταν σκιάδια.
Ποιος ήταν ό λόγος όμως για τη συγκέντρωση αυτή;
Το θέμα της χώρας , φαίνεται πως από συστάσεως Ελληνικού κράτους, ήταν η παραγωγή και κατανάλωση των δικών της προϊόντων.
Οι χρονογράφοι της εποχής, καταγράφουν τις πολύ θερμές τοποθετήσεις του τότε Υπουργού Εξωτερικών Αλέξανδρου Ραγκαβή για την στροφή των Ελλήνων στην αγορά ελληνικών προϊόντων, προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή την οποία χαρακτήριζε – και ορθώς , εθνική ανάγκη.
Γύρω από τον Ραγκαβή είχε συνασπισθεί πλήθος διανοουμένων και πολιτικών της εποχής και οι ιδέες του είχαν αρχίσει να αποκτούν μεγάλο έρεισμα ανάμεσα στις τάξεις των φοιτητών και των μαθητών.
Έτσι, με πρωτοβουλία της νεολαίας – κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο γιός του Αλέξανδρου, Κλέωνας Ραγκαβής πρωτοστάτησε, στη διοργάνωση αυτής της πρωτότυπης διαμαρτυρίας στο Πεδίο του Άρεως .
Η συγκέντρωση όμως έμελε να καταλήξει σε πολύ σοβαρά επεισόδια στις 10 και 11 Μαΐου του 1859.
Οι εισαγωγείς καπέλων από το εξωτερικό- όλοι σχεδόν άνηκαν στο στενό κύκλο του Βασιλιά Οθωνα, που πλήττονταν από αυτήν την
πρωτοβουλία, προκειμένου να διακωμωδήσουν τους συγκεντρωμένους έστειλαν πληρωμένους παλληκαράδες που φορούσαν αστεία και κουρελιασμένα σκιάδια .
Τα επεισόδια δεν άργησαν να εκδηλωθούν.
Η αστυνομία στράφηκε μεροληπτικά κατά της νεολαίας .
Τις επόμενες ημέρες πλήθος Αθηναίων συγκεντρώθηκε στα προπύλαια του Πανεπιστημίου και από εκεί με πορεία προς στο Υπουργείο Εσωτερικών, με αίτημα την παύση του διευθυντή της αστυνομίας Δημητριάδη.
Η απάντηση του υπουργού ότι το θέμα θα εξεταζόταν, δεν ικανοποίησε τους συγκεντρωμένους που ζήτησαν να εμφανισθούν ενώπιον του Όθωνα . Ο Βασιλιάς ,όπως ήταν φυσικό δε δέχτηκε να συνομιλήσει μαζί τους και η άρνηση αυτή ερέθισε ακόμα περισσότερο τους συγκεντρωμένους.
Ο κόσμος επέστρεψε στα Προπύλαια και καθώς η συγκέντρωση άρχισε να παίρνει απειλητικότερο χαρακτήρα, ο φρούραρχος της Αθήνας, Μιχαήλ Σούτσος αποφάσισε να κινητοποιήσει το στρατό προκειμένου να διαλύσει το πλήθος. Προηγουμένως βέβαια είχε αποφυλακίσει τους συλληφθέντες.
Τα γεγονότα έληξαν μ αυτό τον άδοξο τρόπο, όμως οι Αθηναίοι για πολύ καιρό συζητούσαν το θέμα που οι αρθρογράφοι της εποχής ονόμασαν Σκιαδικά …